Buenos Aires, 04. rujna 2014.

Dodjela priznanja "Istaknuti imigrant" hrvatskom iseljeniku Kazimiru Kovačiću

U spomen na dekret iz 1812. godine koji je otvorio vrata te pozvao imigrante na prvo naseljavanje Argentine, u Argentini se na dan 4. rujna obilježava Dan imigranata.
Tom prigodom, Nacionalna direkcija za imigraciju Ministarstva unutarnjih poslova Argentine,organizira svečanost kako bi se odala počast stranim iseljeničkim zajednicama radi njihova doprinosa u izgradnji suvremenog multietničkog argentinskog društva.Tom prigodom, a na prijedlog samih zajednica, Nacionalna direkcija za migracije dodjeljuje priznanja iseljenicima koji su se svojim profesionalnim i ljudskim kvalitetama istakli u svojoj novoj domovini, Argentini.

Uz laurete iz drugih stranih zajednica u Argentini, njih dvadeset i troje, ovogodišnje priznanje dodijeljeno je i Kazimiru Kovačiću, jednom od doajena hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini koji je osobno preuzeo ovo vrijedno priznanje. Kazimir Kovačić rođen je prije točno 100 godina u Puli (24. svibnja o.g. navršio je 100 godina) i nakon dramatičnih zbivanja po završetku 2. svjetskog rata, doseljava u Argentinu gdje, kao privatni poduzetnik, bilježi vrlo zapaženi poslovni uspjeh u izgradnji industrijskih postrojenja. Od samih početaka, Kazimir Kovačić sudjelovao je u aktivnostima hrvatske zajednice u Argentini, jedan je od osnivača Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba, a bio je i dugogodišnji suradnik brojnih hrvatskih udruženja u Argentini poput kulturne revije Studia Croatica, Hrvatskog Caritasa Kardinal Stepinac, Hrvatskog doma u Buenos Airesu itd.

Prije 8 godine Kazimir Kovačić primio je i priznanje Zastupničkog doma Argentine kao "Istaknuti Argentinac treće životne dobi“ ( "Mayor Notable Argentino").