Buenos Aires, 05. studenog 2019.

PETI SUSRET HRVATSKE DIJASPORE JUŽNE AMERIKE, BUENOS AIRES

U Buenos Airesu će se od 28.-30. studenoga 2019. održati Peti susret dijaspore Južne Amerike. Inicijator i glavni organizator Skupa je Argentinsko-hrvatska gospodarska komora, CACIC, koja djeluje u Argentini neprekidno već preko 25 godina. U organizaciji ovog izuzetno značajnog okupljanja predstavnika hrvatske iseljeničke zajednice s cijelog južno-američkog kontinenta, također sudjeluju članice/predstavnice iz Argentine u Savjetu VRH za Hrvate izvan RH, kulturna udruga Jadran, uz podršku Veleposlanstva RH u Buenos Airesu.

Program Skupa bit će podijeljen u nekoliko panela i radnih skupina uz fokus na pitanja od interesa za dijasporu na ovim prostorima, kroz razmjenu mišljenja i obradu tema od najvećeg značaja, kao što su:

  • promicanje i jačanje gospodarske suradnje s partnerima u Domovini;
  • demografska pitanja, poticanje i održavanje kulturnog identiteta i jačanje veza s Hrvatskom kroz pomoć nastavi hrvatskoga jezika na širem području Južne Amerike ili za odlazak u RH radi sudjelovanja u specijaliziranim  tečajevima jezika;
  • djelovanje udruga/klubova/institucija hrvatske iseljeničke zajednice i njihovo jačanje i međusobno povezivanje i suradnja;
  • aktualne socijalno-društvene teme u RH i njihov utjecaj i veza s dijasporom.

Namjera je posebice naglasiti ulogu mladih iseljenika i poticati ih na jačanje veza s domovinom njihovih predaka, kroz raznolike nove sadržaje od njihovog interesa, osim već uspostavljenih i vrlo uspješnih folklornih plesnih i pjevačkih skupina.

Izuzetno je veliki interes hrvatskih poduzetnika za sudjelovanje na ovom Skupu, a njihov odabir i dolazak koordinira HGK, Zagreb. Istovremeno će se odvijati tematska predavanja i sastanci od značaja za vanjskotrgovinsku razmjenu između RH i Argentine, kao i ostalih zemalja sudionica ovog skupa te B2B susreti između zainteresiranih tvrtki.

 

Detaljni podaci mogu se vidjeti na web-stranici:

 www.diasporacroata.com